Chciałoby się, by prawdą było zdanie "Świątecznego objadania się nigdy za dużo"... Jednak dowody są raczej niezbite. Więc na chwilę można spróbować jadać może nie tyle mniej, co trochę lżej, przy okazji efektywnie eksploatując poświąteczne produkty (vide: jajka i sery) i z dodatkiem wiosny (vide: brokuł). Przepis podpatrzony tutaj, lekko zmodyfikowany.
Składniki dla 3-4 osób:
1 brokuł
sok z połowy cytryny
4 jajka (sałatka będzie dobra także bez nich)
pół opakowania sera typu feta
1 mozarella (150-200 g), jeszcze lepiej opakowanie małych kulek
2 ząbki czosnku
pół szklanki jogurtu naturalnego
garść nasion słonecznika
Przygotowanie:
1. Brokuła oczyścić, podzielić na różyczki, włożyć do garnka, zalać wrzątkiem i gotować przez 5 minut.
2. Opłukać w zimnej wodzie, skropić cytryną.
3. Jajka ugotować na twardo.
4. Sery oraz jajka pokroić w kostkę. Delikatnie wymieszać razem z brokułem.
5. Przygotować sos: czosnek obrać, drobno posiekać, dodać do jogurtu. Polać sosem wymieszane składniki.
6. Na rozgrzanej patelni przez około 3-4 minuty prażyć słonecznik, a następnie posypać nim sałatkę.
3 komentarze:
zrobiłam, jest pysznie, polecam :)
ale fajnie :)
ten przepis wygląda baaardzo smacznie, chyba przetestuję w weekend!
Prześlij komentarz