Strony

Jesień w kruchym cieście

Zasadniczo bardzo lubię piec, raczej "drobne formy" niż ciasta, raczej proste niż skomplikowane. Na pierwszy piekarnikowy ogień idą weekendowe słodkości - kruche ciasto serowe z owocową niespodzianką w środku. Pomysł zaczerpnięty od gosiaa99.




Składniki na 6 kokilek (o średnicy 9 cm):

Ciasto:
500 g mąki pszennej*
ok. 50 g masła
250 g serka mascaropne**
250 g serka ricotta**

Środek:
3 małe jabłka
2 łyżeczki skórki pomarańczowej
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki cukru brązowego

Masło do smarowania kokilek i bułka tarta
Cukier puder do posypania (lub cynamon)

Przygotowanie:

1. Mąkę posiekać z miękkim masłem, dodać ser, zagnieść. Ciasto schłodzić przez 10 minut
w lodówce.

2. Jabłka obrać, pociąć na małe kawałki - płaty, dodać cukier, cynamon i skórkę pomarańczową, prażyć przez 5 minut na małym ogniu.

3. Kokilki posmarować masłem, wysypać bułką tartą.

4. Ciasto podzielić na tyle części, ile mamy kokilek. Są co najmniej dwie możliwości poradzenia sobie
z ciastem:

a. Każdą z części można podzielić w proporcji 1/3 i 2/3, większą rozwałkować na okrągły placek
i wyłożyć nią kokilkę, z drugiej także zrobić placek - posłuży jako przykrycie.

b. Można też jednak przyjąć inną technikę - moje ciasto było trochę kruche na "wykładanie" nim kokilki. Okrągłą foremką o podobnej średnicy co kokilka wyciąć z ciasta dwa koła (na spód i na górę), a pozostałym ciastem wyłożyć boki kokilki.


5. Nałożyć farsz owocowy do miseczek, przykryć górę kołem z ciasta.

6. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut. Posypać cukrem pudrem lub cynamonem. Jeść na ciepło lub schłodzone, można dodać gałkę lodów waniliowych.




Całe mieszkanie pachnie cynamonem, mniam. No i pierwsze koty za płoty :)

*Użyłam mąki pszennej pełnoziarnistej - zrobione ze zwykłej pszennej ciasto powinno być jeszcze bardziej delikatne i oczywiście jaśniejsze.

**Zamiast ricotty połączonej z mascarpone można użyć twarogu.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails