Śledzie surwiwalowe. Dzięki nim przetrwałam pierwszą wigilię poza domem rodzinnym ;) Szybkie
w przygotowaniu, jednak są smaczniejsze, gdy leżakują co najmniej dzień przed podaniem.
w przygotowaniu, jednak są smaczniejsze, gdy leżakują co najmniej dzień przed podaniem.
Składniki dla 3-4 osób:
0,5 kg filetów śledziowych, najlepiej małosolnych
5 małych cebul
1/2 szklanki oleju
1 łyżka fruktozy
10 dkg koncentratu pomidorowego (30%)
6 ziaren pieprzu
2 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
1 łyżeczka curry lub zielonej pasty curry
1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
Przygotowanie:
1. Cebulę pokroić dość drobno (np. w kostkę), dodać pieprz, ziele, liście laurowe, olej - dusić na małym ogniu przez około 20 minut, mieszając dość często (żeby cebula się nie przypaliła).
2. Dodać resztę składników, zagotować.
3. Filety wymoczyć i pokroić na ukośne paski (2-3 cm).
4. Ostudzonym sosem zalać śledzie, odstawić na noc. Przed podaniem wyjąć, w miarę możliwości, liście laurowe i ziele angielskie.
0 komentarze:
Prześlij komentarz