Strony

Trójkolorowa tarta

Mozarella to dla mnie przede wszystkim pyszne caprese. Ale od kiedy wiem, że  to mozarella tak świetnie smakuje w pizzy (tak, przez lata myślałam, że serem "właściwym" jest zwykły żółtak), odkrywam jej drugą, mniej gąbczastą naturę. Międzynarodowo będzie. Zamiast pizzy - kruche ciasto, a całość wygląda jak flaga Włoch, Węgier lub Bułgarii ;)


Składniki:

Ciasto
25 dkg mąki krupczatki
3/4 kostki masła
żółtko
szczypta soli

Góra/farsz
125 g mozarelli
150 g pomidorów w oliwie
2 łyżki zielonego pesto
świeża lub suszona bazylia do posypania



Przygotowanie:

1. Z mąki, żółtka, masła, soli i 3 łyżek zimnej wody zagnieść ciasto. 

2. Ciasto odstawić do lodówki na 30 minut.

3. Formę nasmarowaną tłuszczem wyłożyć ciastem. Piec w temperaturze 200 stopni przez 15 minut.

4. Ser i pomidory pokroić np. w paski, ułożyć na cieście, posmarować pesto.

5. Piec w temperaturze 200 stopni przez 15 minut. Posypać bazylią.

2 komentarze:

Unknown pisze...

Agnieszka, jeśli lubisz połączenie mozarelli z suszonymi pomidorami, to polecam zapieczenie ich z kawałkami piersi z kurczaka, jeszcze świeża bazylia i danie jest pycha:):)
A międzynarodowa tarta wygląda super smacznie:)
KK

Agnieszka pisze...

Kasia, suszone pomidory pokochałam, odkąd je u Ciebie jadłam w wiadomej postaci :) A z kurczakiem na pewno wypróbuję (bo królową tart to jednak jesteś Ty ;)).

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails