Strony

Sernik mocno cytrynowy

Na dzień dzisiejszy, to mój ulubiony sernik. Mokry, ciężkawy, z mocną kwaśno-słodką nutą.  Z jajek "0", o które zwykle nie jest łatwo, ale i w moim sklepie  jak widać cuda  się zdarzają ;). Sernik jest, a jakoby już go nie było. Znika błyskawicznie.


Kluczem jest polewa - tym razem zdecydowałam się na krem zwany lemon curd bez dodatku masła. Masa trochę ciężej rozprowadza się niż ta maślana, jest bardziej kwaskowata, bo zredukowałam ilość cukru, ale estetyczny skutek uboczny to intensywna żółtość. W połączeniu z masą serową - pyszność absolutna. 

Składniki:

Spód

100 g herbatników digestive (Lu)
4 łyżki masła

Masa serowa

pół szklanki fruktozy
500 g sera białego (President)
skórka otarta z jednej cytryny
sok z z połowy cytryny
2 jajka
2 łyżeczki cukru z wanilią (może też być zwykły cukier waniliowy - wtedy w masie nie będzie "brązowych kropek")
szczypta soli
1/4 szklanki kremówki 30%


Krem cytrynowy (za Dorotus, z redukcją cukru)

2 cytryny (+ sok z drugiej połowy cytryny potrzebnej do masy serowej)
2 żółtka
2 jajka
100 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka oliwy


Przygotowanie:

1. Herbatniki pokruszyć i zalać rozpuszczonym lub bardzo miękkim masłem. Powstałą masą wyłożyć formę (formę przedtem warto posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia).

2. Ser połączyć ze śmietanką i skórką z cytryny i sokiem, miksować przez kilka minut.

3. Dodać cukier,  cukier z wanilią, miksować przez kolejne kilka minut.

4. Następnie dodać sól i jajka, mieszać do uzyskania gładkiej masy. 

5. Masę wylać na spód z herbatników. 

6. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni, na dolną półkę położyć garnek z wodą - około pół litra (lub inną formą z wodą, jeżeli nie rdzewieje).

7. Piec przez godzinę.

8. Przygotować krem cytrynowy: składniki umieścić w garnuszku (POZA oliwą), bardzo dobrze wymieszać (rozgnieść dokładnie m.in. mąkę), zagotować, gotować przez około 2 minuty. Cały czas intensywnie mieszać. Masę zmiksować w blenderze, ponownie gotować przez około 2 minuty z dodatkiem oliwy.

9. Posmarować kremem wystudzony sernik (pędzlem lub łyżką), schłodzić przez 3 godziny w lodówce.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails