Moja druga zupa z mlekiem kokosowym. Orientalna z nazwy, pikantna w smaku, składnikowo przystępna, szybka i syta, pyszna i prosta. Matko, ile przymiotników na p! Indyjska dahl.
Litera "p" ma udział w jeszcze jednym ważnym pojęciu. W sumie można powiedzieć, że dahl to zupa składająca się głównie z przypraw :)
Składniki dla 4-6 osób (w zależności, czy to jedyne danie podczas posiłku):
2 ząbki czosnku
1 średniej wielkości cebula
2 łyżki masła
1 łyżeczka kurkumy (ew. curry)
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka kuminu - kminku rzymskiego (ew. indyskiego)
1 łyżeczka garam masala*
1/2 łyżeczki chilli
1 łyżeczka pasty z kolendry (lub kawałek posiekanej świeżej kolendry)
2 puszki pomidorów bez skórki
szklanka czerwonej soczewicy
200 ml mleczka kokosowego (ew. słodkiej śmietanki)
750 ml bulionu
1 łyżka sosu sojowego
sok z połowy limonki (ew. cytryny)
chlebek naan lub inne pieczywo
*garam masala to mieszanka przypraw, którą można kupić m.in. w Kuchniach Świata, ale kiedy pierwszy raz robiłam tę zupę, nie było takowego pod b(l)okiem. Przygotowuje się ją jednak szybko i prosto. Niżej wymienione przyprawy należy prażyć osobno na patelni przez ok. 2-3 minuty, następnie razem zmielić.
2 łyżeczki kuminu lub kminku
2 łyżeczki imbiru
2 łyżeczki kardamonu
2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka cynamonu
5 kawałków goździków
1 liść laurowy
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
Składników bez liku, wykonanie banalne.
Przygotowanie:
1. Czosnek i cebulę obrać, posiekać.
2. Masło rozpuścić w rondlu, przez około 30 sekund smażyć cebulę i czosnek.
3. Dodać przyprawy (poza sosem sojowym) i smażyć jeszcze przez 30 sekund.
4. Dodać pomidory, bulion, sos sojowy, mleko kokosowe i soczewicę. Gotować na małym ogniu przez 20 minut.
Zupa jest sycąca, ale warto podawać ją z chlebem albo chlebkiem naan (za pierwszym razem razowiec świetnie się sprawdził). Naan można kupić w Kuchniach Świata (mini chlebki) lub przyrządzić samodzielnie, co planuję zrobić, przygotowując zupę trzeci raz :).
1 komentarze:
orientalny i oryginalny pomysł - czasem dobrze znaleść coś takiego i skosztować wreszcie czegoś nowego.
Prześlij komentarz