Chociaż spotkałam się w sieci z
opinią, że sernik ten nie jest słodki, moje kubki smakowe stwierdzają
fakt przeciwny. Smakuje jednak faktycznie zupełnie niestandardowo, bo
oprócz słodyczy kajmaku płynącej z mleczka skondensowanego można wyczuć
słonawy posmak rodem z Philadelphii :) Banalny w wykonaniu i naprawdę
pyszny. Lekko zmodyfikowałam przepis Agnieszki.
Składniki (okrągła tortownica 26 cm):
225g herbatników digestive
100g masła roztopionego
7 jajek
500g serka kremowego typu Philadelphia
450g naturalnego serka homogenizowanego
1 duża puszka (411g) skondensowanego mleka niesłodzonego
1 duża puszka (533g) mleka skondensowanego słodzonego
Przygotowanie:
1. Formę wyłożyć dokładnie wewnątrz i zewnątrz folią aluminiową lub użyć bardzo szczelnej tortownicy (polecam okrągłe formy z wyciąganym dnem Tesco - należą do tych droższych, ale są niezawodne). Ciasto będzie bardzo płynne (mniej więcej jak w serniku nowojorskim).
2. Ciastka pokruszyć, wymieszać z roztopionym masłem, wylepić masą dno tortownicy.
3. Zmiksować jaja, mleko i serek. Wlać masę do formy - trzeba to robić bardzo delikatnie, bo inaczej część ciasteczkowej masy wypłynie na wierzch (co widać na zdjęciach - wbrew pozorom to nie rodzynki - jednak w konsumpcji zupełnie to nie przeszkadza). Przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia, by wierzch się nie spalił.
4. Piec w temperaturze180 stopni przez godzinę - trudno uwierzyć, ale masa przez ten czas naprawdę się ścięła! Pozostawić ciasto do wystygnięcia w piekarniku, chłodzić kilka godzin.
UPDATE: uwaga, zamiast nietaniej Philadelphii do robienia pay de queso można wykorzystać śmietankowy serek kanapkowy Piątnicy. Ponadto jeżeli się jest gapą, to można także zamiast mleka słodzonego dodać drugą puszkę niesłodzonego, ale sernik warto wtedy posypać cukrem pudrem (choć moim zdaniem dnia trzeciego cukier nie jest już potrzebny). Wszystko wypróbowane na własnym podniebieniu podczas drugiego pieczenia :)
6 komentarze:
Sernik z mlekiem skondensowanym - WOW :) Chyba spróbuję go zrobić i sama sprawdzę czy słodki tak mnie zachęciło to mleko :) chociaż moje kubki smakowe twierdzą, że sernik = niesłodko ;)
Ewa, będzie idealny na kiepski letni nastrój! W wykonanie bardzo proste. Co do słodyczy - zdania są podzielone :)
Zrobiłam, jest przepyszny!
Mleko skondensowane słodzone plus ser kremowy Philadelphia - to jest moje ulubione połączenie sernikowe. Mleko skondensowane: wiem, że to samo zdrowie, ale nie mogę się opanować kiedy jest w pobliżu.
Zrobiłam wczoraj sernik z solonym karmelem. Też dobre.
ukradziono zdjęcie - http://smaker.pl/przepisy/ciasta-i-desery/przepis/sernik-smietanowy/dodany,40936,,,,,1
naprawdę JEST dobry ;)
Prześlij komentarz