Strony

Sernik kawowy

Pierwotnie mascarpone i biszkopty przeznaczone miały być na tiramisu. Potem jednak zachciało mi się kremowego sernika. Choć teoretycznie te sernikowe wytwory można pewnie skutecznie połączyć (w przepisie oryginalnym sernik tu "podrabiany" nosi właśnie nazwę  sernika tiramisu), jednak amaretto nie odnotowano na kuchennych półkach, podobnie jak czekolady i kwaśnej śmietany czy drobnego cukru do wypieków. Z tym niedoborem "da się żyć i piec", ale po modyfikacjach sernik tiramisu nie przypomina. Ale jest w 100% doskonały, gładki, nie tylko kawowy, ale i do kawy idealny :) 



Składniki (tortownica 26 cm):

Spód

3 kostki ciemnej czekolady
3 łyżki dobrego, ciemnego kakao
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
60 g miękkiego masła
50 g cukru pudru
1 jajko "0"
40 g mąki
ok.10-12 podłużnych biszkoptów (użyłam biszkoptów Aldi, b. dobre są także San-owkie)
2 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
2 łyżki kawy rozpuszczalnej


Masa serowa

750 g sera wiaderkowego Piątnica
250 g sera mascarpone
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
4 jajka "0"
200 ml śmietanki kremowej 30%
2 łyżeczki aromatu waniliowego


Polewa

200 g jogurtu naturalnego (Pilos)
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Przygotowanie:

Zacząć trzeba od spodu:

1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. 2 łyżeczki kawy rozpuścić w 10 ml wody. Masło (powinno być miękkie) utrzeć z cukrem pudrem. 1 jajko ubić (razem żółtko i białko). Połączyć masę maślaną z czekoladą, kakao, mąką (przesianą), dodać ubite jajko i kawę. Masę wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.

2. Żelatynę namoczyć przez kilka minut w 2 łyżkach wody, kawę rozpuścić w 50 ml wody. Wymieszać żelatynę z kawą, odczekać 10 minut, aż ostygnie i zgęstnieje. Biszkopty "wcisnąć" w masę, którą wylana jest tortownica. Polewać biszkopty mieszanką kawy i żelatyny - biszkopty ładnie wchłoną kawę.

3. Spód piec przez 10 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.

Pora na masę:

4. Sery wymieszać ze sobą na gładką masę. Dodawać powoli cukier puder, a następnie po jednym jajku.

5. Dodać aromat i słodką śmietankę, wymieszać. Wylać na ostudzony spód.

6. Piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut, po tym czasie zmniejszyć do 120 i piec jeszcze 90 minut.

Koniec wieńczy dzieło, czyli kawowa polewa:

7. Jogurt połączyć z cukrem. Kawę rozpuścić w ok. 8-10 łyżkach gorącej wody, wymieszać z jogurtem.

8. Wylać polewę na gorący sernik (uwaga - to  moment, w którym sernik będzie pękał ;)), piec jeszcze przez 15 minut.

9. Po ostudzeniu, chłodzić przez noc w lodówce.


2 komentarze:

Kalejdoskop Smaków pisze...

Ty moja mistrzyni serników :)

Anonimowy pisze...

Twoje serniczki są najlepsze ;)

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails