W zasadzie lubię ciemne ciasta, jednak jakoś rzadko pojawiają się w moim piekarniku (jedynie Murzynek Gabrysi i ciasto królowej Saby miały odpowiednio dużą siłę przebicia, by znaleźć się na blogu). No ale brownie z serem? Pycha. Ciasto w zasadzie dietetyczne: jest strasznie słodkie, dlatego jednorazowo można pochłonąć naprawdę mały kawałek ;). Oryginał przepisu można znaleźć tutaj.
Składniki (kwadratowa forma 20x20 cm):
Część brownie
85 g masła
100 g dobrej (80%+) gorzkiej czekolady
100 g czekolady słodkiej
80 g fruktozy (130 g cukru)
2 jaja
50 g mąki z pełnego przemiału
1 łyżka dobrego kakao
aromat waniliowy
Część sernikowa
350 g serka twarogowego (u mnie President)
1 jajko
40 g fruktozy
aromat waniliowy
Przygotowanie:
1. Masło, gorzką czekoladę i połowę tabliczki mlecznej stopić na małym ogniu, dodać fruktozę (80 g). Ostudzić.
2. Wbić 2 jajka i łyżeczkę aromatu waniliowego.
3. Zmieszać mąkę, kakao i pozostałą część czekolady, połamaną na małe kawałki. Połączyć z masą czekoladową.
4. W osobnym naczyniu zmieszać ser, łyżeczkę aromatu i jajko, dodać cukier i wymieszać.
5. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzać do 180 stopni.
6. Dno formy wyłożyć masą czekoladową. Wlać masę serową, delikatnie przemieszać warstwy ze sobą (nożem lub widelcem, by na powierzchni ciasta powstały "wzorki").
7. Piec przez około 30 minut, by część brownie pozostała wilgotna.
Składniki (kwadratowa forma 20x20 cm):
Część brownie
85 g masła
100 g dobrej (80%+) gorzkiej czekolady
100 g czekolady słodkiej
80 g fruktozy (130 g cukru)
2 jaja
50 g mąki z pełnego przemiału
1 łyżka dobrego kakao
aromat waniliowy
Część sernikowa
350 g serka twarogowego (u mnie President)
1 jajko
40 g fruktozy
aromat waniliowy
Przygotowanie:
1. Masło, gorzką czekoladę i połowę tabliczki mlecznej stopić na małym ogniu, dodać fruktozę (80 g). Ostudzić.
2. Wbić 2 jajka i łyżeczkę aromatu waniliowego.
3. Zmieszać mąkę, kakao i pozostałą część czekolady, połamaną na małe kawałki. Połączyć z masą czekoladową.
4. W osobnym naczyniu zmieszać ser, łyżeczkę aromatu i jajko, dodać cukier i wymieszać.
5. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzać do 180 stopni.
6. Dno formy wyłożyć masą czekoladową. Wlać masę serową, delikatnie przemieszać warstwy ze sobą (nożem lub widelcem, by na powierzchni ciasta powstały "wzorki").
7. Piec przez około 30 minut, by część brownie pozostała wilgotna.
1 komentarze:
Cudowne te Twoje ciacho!mniam!
Prześlij komentarz