Gdy Kasia wymieniła składniki swojej pysznej słodko-kwaśnej sałatki, byłam zaskoczona: kombinacja żurawiny, syropu klonowego i melona była dla mnie całkowicie nowa. A teraz jest już i moja :)
Składniki (duuuże porcje dla 2 osób):
pół główki sałaty lodowej
kilka liści sałaty rzymskiej (będzie też pasować mieszanka sałat, rukola...)
1 opakowanie sera pleśniowego (150-200g)
pół zielonego melona (żółty też będzie w porządku)
5 łyżek słonecznika do posypania
Sos
2-3 łyżki oleju
2-3 łyżki syropu klonowego
2-3 łyżki wody
pół słoika żurawiny w całości (polecam, za Kasią, Rolnika)
Przygotowanie:
1. Sałatę umyć i porwać na małe kawałki.
2. Melona obrać i pokroić w kostkę.
3. Ser pokroić w kostkę.
4. Wszystkie składniki ułożyć na talerzu lub wymierzać w misce
5. Składniki sosu wymieszać, polać sałatę.
6. Słonecznik uprażyć na patelni na złoty kolor (ok. 1 minuty), posypać nim sałatkę.
0 komentarze:
Prześlij komentarz