Strony

Fundiur czyli bakłażany po gruzińsku

Bakłażan to moje odkrycie tego sezonu, a ponoć hitem tego sezonu jest także Gruzja (ludzie książki piszą i wydają). Więc będzie miks hitów.

IMGP3707

Przepis na fundiur, jednogarnkową potrawę rodem z kuchni gruzińskiej, opowiedziała mi koleżanka z pracy (dzięki Natka!). W sieci można znaleźć opis przygotowania dania (niektórzy uważają, że to biedniejsza siostra ratatuja ;)), ale jest on najczęściej mało dokładny, autorzy w zasadzie nie podają proporcji warzyw. Według mojej informatorki proporcje powinny być takie, żeby wszystkie składniki miały podobną objętość; poniższe proporcje to wynik mojej kombinatoryki w tym temacie.A przygotowanie polega na krojeniu, duszeniu i przelewaniu. Proste. A smak bardzo przypomina nadziewane duszone papryki, które kiedyś jadłam na Ukrainie.

Składniki (obiad dla 4-5 osób):

2 średniej wielkości bakłażany (około 1 kg)
2 papryki czerwone
2 papryki żółte
6 pomidorów średniej wielkości
1,5 średniej wielkości cebuli
3 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
6 łyżek oliwy

Przygotowanie:

1. Bakłażany przekroić wzdłuż na pół, a połówki - jeszcze raz wzdłuż na pół (efektem mają być paski o przekroju "trójkąta"). Pokroić w 2 cm kawałki*.

2. Na scenę wchodzi wok. 2 łyżki oleju rozgrzać w woku. Wsypać bakłażany, dusić po przykryciem przez 10-15 minut - aż trochę zmiękną i miąższ zbrązowieje. Przełożyć do dużego garnka (ok. 5 l). Trzeba pamiętać, by za każdym razem przekładać do garnka całą zawartość woka, łącznie z sokami, które powstają przy duszeniu warzyw.

3. Paprykę pozbawić nasion, pokroić na 2 cm kostkę.

4. Łyżkę oliwy rozgrzać w woku, wrzucić paprykę, dusić pod przykryciem około 10 minut. Przełożyć do dużego garnka.

5. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w plastry.

6. Łyżkę oliwy rozgrzać w woku, wrzucić pomidory, dusić pod przykryciem około 10 minut. Przełożyć do dużego garnka.

7. Łyżkę oliwy rozgrzać w woku, wrzucić cebulę, dusić pod przykryciem około 5 minut. Przełożyć do dużego garnka.

8. Wok w końcu można odstawić ;). Do uduszonych warzyw dodać wyciśnięty czosnek, pieprz i sól (kręciłam młynkami po około 10 razy ;)).

9. Przez 20 minut dusić na bardzo małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

10. Podawać jako danie główne, z młodymi ziemniakami z koperkiem lub smażonymi z czosnkiem. Niebo.


*Można na 10 minut po przekrojeniu na 4 części posypać solą i skropić cytryną, by ew. gorzki posmak czasami obecny w miąższu zniknął, a potem przepłukać warzywa.

IMGP3701

3 komentarze:

mopswkuchni pisze...

Mmmm, bardzo podoba mi się to danie. Jak tylko będzie tańsza papryka, robię to danie :) http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

Karmel-itka. pisze...

kusząco, kusząco ;]
nie znam kuchni gruzińskiej. ale patrząc na przepis...
myślę, że bym ja polubiła ;]

Agnieszka pisze...

@mopswkuchni: jak papryka będzie tańsza, to droższe będą bakłażany ;)
@Karmel-itka: spróbuj!

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails