Strony

Krem z kukurydzy

Słońce, jasność i żółtość. Przywołuję wiosnę. Do porządku. Ekspresowo. A krem także ekspresowy.


Składniki na 4 porcje:

2 puszki kukurydzy
3 ząbki czosnku
10-15 dkg żółtego twardego sera (np. edamskiego, podlaskiego)
Dymka
Kostka bulionu warzywnego lub rosołu
Sól, pieprz
Kilka kawałków chleba na grzanki


Wykonanie:

1. Kukurydzę odsączyć, zieloną część dymki posiekać (część odłożyć do posypania), czosnek drobno posiekać lub wycisnąć.

2. Zalać gorącym wywarem – bulionem z kostki (ok. 3 szklanki), gotować przez 12-15 minut. Zmiksować.

3. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

4. Do nagrzanego piekarnika włożyć chleb pokryty serem (1/3 całości) na 5-10 minut.

5. Krem nalać do miski, dodać żółty ser, wymieszać. Na górę położyć trochę startego sera i posypać dymką.

6. Krem podawać z grzankami z serem. Bardzo trudno jeść go elegancko ;)

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails