z małą ilością mąki. Koniecznie trzeba użyć dobrej gorzkiej czekolady (minimum 70%, a najlepiej 90% zawartości kakao).
Składniki:
115 g gorzkiej czekolady (tabliczka + ok. 2 kostki; np. Wawel 90%, dobra czekolada w rozsądnej cenie)
2 łyżki stołowe kawy rozpuszczalnej (ew. rumu)
8 łyżek miękkiego masła (ok. 1/4 kostki)
2/3 szklanki cukru (lub 1/2 szklanki fruktozy)
3 jajka
szczypta soli
1/3 szklanki zmielonych migdałów (lub płatków migdałowych)
mała łyżeczka aromatu migdałowego
10 dkg mąki (np. pełnoziarnistej, ok. 6 łyżek stołowych)
polewa czekoladowa - polecam gotową gorzką (z zawartością cukru, a jakże) deLuxe Oetkera (dobrze smakuje i ładnie zastyga; do tego przepisu wykorzysta się około 1/4 opakowania), można też przygotować samodzielnie - z 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady, łyżki kawy lub rumu i 3 łyżek masła, rozpuszczonych nad gotującą się wodą
Przygotowanie:
1. Czekoladę pokruszyć, wymieszać z kawą, umieścić miskę nad gotującą się wodą, mieszać do rozpuszczenia. Wystudzić, ale mieszać od czasu do czasu, by nie powstały grudy.
2. Masło zmiksować z 1/4 szklanki fruktozy (1/2 szklanki cukru) na puszystą masę.
3. Dodać żółtka, wymieszać.
4. Białka ubić dodając szczyptę soli. Gdy na powierzchni pojawią się pagórki, dodać resztę cukru i dalej ubijać na sztywną pianę.
5. Do masy z żółtkami dodać czekoladę, migdały i aromat.
6. Dodać 1/4 piany z białek. Następnie na zmianę po łyżce mąki i białka.
7. Formę o średnicy ok. 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać masę (jest bardzo gęsta).
8. Piec w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut. Ciasto urośnie niewiele, sprawdzić patyczkiem, czy nie jest surowe.
9. Pozostawić do wystygnięcia, następnie polać polewą. Można ciąć jak tor lub pokroić na prostokąty.
2 komentarze:
Właśnie takie ciasto dostałam na Walentynki. Jeno producent nie dał mąki (serio) i wyszło z tego to, co można domniemywać. Wolę oglądać Twoje:)
... a niektórzy to sami muszą (i lubią) piec :) Polecam, jest naprawdę łatwe i dobre.
Prześlij komentarz