Strony

Piersi Grocholi

Wbrew pozorom - nie będzie o biuście :) W slangu domowym mówimy na tak przyrządzonego kurczaka po prostu Grochola.

Danie jest dietetyczne, ekspresowe, doskonałe dla niespodziewanych gości (przygotowanie zajmuje 15-20 minut), o intensywnym smaku, którego postawą jest czosnek i sos sojowy.

Składniki na 2-osobowy obiad:

podwójna pierś z kurczaka lub polędwiczki drobiowe (ok. 30 dkg)
duży kubek jogurtu naturalnego lub śmietany (ok. 330 g)
3-4 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
5-6 łyżek stołowych sosu sojowego (najlepiej bez cukru)
opcjonalnie czosnek granulowany 
szczypior do posypania

 Przygotowanie:

1. Kurczaka umyć, oczyścić (jeżeli to pierś), pokroić na 3-4 cm kawałki.

2. Czosnek obrać, drobno pokroić.

3. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i prażyć przez około minutę.

4. Dodać kurczaka, zarumienić, potem konieczne będzie dodanie ok. 3 łyżek wody, żeby mięso się udusiło. Poczekać ok. 10 minut, aż mięso będzie miękkie (można je także wstawić do piekarnika
w naczyniu żaroodpornym na około 15 minut).

5.  Do jogurtu dodać sos sojowy, można dodać także czosnek granulowany (lub zmiażdżony ząbek czosnku). Sprawdzić smak - czy jest wystarczająco ostry (po dodaniu do mięsa smak będzie bardziej łagodny), sos powinien mieć kolor kawy z dużą ilością mleka.

6. Na bardzo małym ogniu dodać do mięsa sos, mieszając, po 30 sekundach zdjąć z ognia. Gotowe!

Z makaronem pełnoziarnistym pt. łosie z Ikei - współgra naprawdę dobrze.


Tak przyrządzonego kurczaka można potraktować jako danie tradycyjne (tzw. drugie danie, np.
z ziemniakami i mizerią lub ryżem i sałatą) czy bazę do innych dań (np. penne z kurczakiem, sałata
z kurczakiem). Tak sobie myślę, że poczytna pisarka powinna się kiedyś dowiedzieć, ile radości sprawia przepisem, którym podzieliła się z czytelnikami jednej z gazet ;)

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails