Strony

Kurczak w sosie fistaszkowym

Drugie danie nie musi mieć obowiązkowego zapychacza w postaci ziemniaków, ryżu czy kaszy. To od jakiegoś czasu moje drugodaniowe credo.



Składniki na obiad dla 2 osób:

1 podwójna pierś z kurczaka
2 ząbki czosnku
1 średniej wielkości cebula
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżeczka sosu chilli
1 łyżeczka mielonego imbiru (lub djahe oryginalnie)
1 opakowanie mrożonej zielonej fasolki szparagowej
sos z fistaszków, 150-200 ml - dostępny w Kuchniach Świata i Carrefourze (w wersji pikantniejszej i tańszej); można też go przyrządzić samodzielnie z masła orzechowego

Przygotowanie:

1. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. 

2. Smażyć przez 3 minuty na rozgrzanym oleju. 

3. Dodać imbir, chilli, sos sojowy, fasolkę, zalać 150 ml wody. Zagotować, dusić pod przykryciem 10-15 minut.

4. Mięso umyć, oczyścić, pokroić na małe kawałki. Na osobnej patelni smażyć przez około 5 minut, do zbrązowienia, dodać sos fistaszkowy, podgrzewać przez kolejne 10 minut.

4 komentarze:

Nutmeg pisze...

Wow, dziewczyno, jesteś najprawdziwszą na świecie Czarodziejką Kulinarną!
Ostatnio przeżywam "znudzenie" codziennym jedzeniem i przestaje mi smakować to co jem. Chyba zacznę wykorzystywać Twój blog i przepisy w słusznej sprawie, chociaż gotowanie mi idzie jak woda pod górę ;)

Agnieszka pisze...

Zachęcam, ja sama robię tylko dania proste jak zrobienie kromki chleba z masłem :)

Anonimowy pisze...

kurczak przepyszny aczkolwiek fasolka z tymi trzema łyżkami sosu sojowego to przesada. trochę kropel, ale nie trzy łyżki!

Agnieszka pisze...

Ilość soi zależy na pewno od upodobań, ale i wielkości opakowania.

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails