Prosty chleb z prażonym słonecznikiem - dobry na początek przygody z zakwasem. Smaczny, choć dość szybko czerstwieje. Podczas pieczenia nie bardzo wyrósł, ale to przede wszystkim "wina" młodego zakwasu. Ale za to jest fotogeniczny ;)
Składniki (keksówka 30 cm):
Zaczyn:
1 łyżka zakwasu żytniego (dokarmionego 10-12 godzin wcześniej)
150 ml wody
150 g mąki żytniej chlebowej typ 720
Ciasto właściwe:
380 g mąki żytniej chlebowej typ 720
1,5 łyżeczki soli
200 ml wody
50 g prażonego słonecznika
Przygotowanie:
1. Przygotować zaczyn na dzień przed pieczeniem - składniki wymieszać, przykryć ścierką i odstawić na co najmniej 12 godzin.
2. Dodać do zaczynu składniki ciastka właściwego.
3. Formę nasmarować oliwą i wysypać otrębami żytnimi - obędzie się bez przypalania, a chleb będzie ładnie odchodził od formy. Przełożyć do niej ciasto, odstawić do wyrośnięcia na około 6 godzin (jeżeli zakwas jest dojrzały, to krócej - ciasto powinno podwoić objętość).
4. Oprószyć mąką wierzch bochenka. Piec przez 45 minut w temperaturze 220 stopni. Wyjąć z formy, ostudzić.
0 komentarze:
Prześlij komentarz