Bardzo lubię orzechy, ale najmniejszą sympatią darzę chyba włoskie. Więc kiedy przeczytałam u Dorotus, że użyte przez nią "skorupiaki" przypominają w smaku włoskie, wiedziałam, że niezbędna będzie modyfikacja.
Najbardziej zaskakującą rzeczą w tym serniku jest polewa. Słodka, karmelowa, pyszna i co nie bez znaczenia - szybka: jej przygotowanie zajmuje znacznie mniej czasu niż typowego karmelu. To aktualnie najczęściej obecny na stole sernik.
Składniki (przepis na 18-20 cm tortownicę):
Spód
100 g ciastek digestive
50 g roztopionego masła
Masa serowa
500 g twarogu sernikowego
1 łyżeczka aromatu waniliowego
50 g fruktozy
2 jajka
1 łyżka mąki pszennej
50 g siekanych orzechów laskowych
Polewa
40 g masła
1 łyżka śmietanki słodkiej
40 g ciemnego cukru Demerara
Przygotowanie:
1. Ciastka pokruszyć, zalać masłem. Masą wyłożyć dno tortownicy, odstawić do lodówki na pół godziny.
2. Składniki masy serowej wymieszać dokładnie, na końcu dodać mąkę i orzechy.
3. Masę wylać na tortownicę. Piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut (warto folią aluminiową przykryć górę, by się nie przypaliła).
4. Składniki na polewę podgrzewać (stopić) w małym garnku na równie małym ;) ogniu. Mieszać energicznie. Jeszcze ciepłą wylać na upieczone ciasto (nie musi być wystudzone).
5. Schłodzić przez noc w lodówce.
0 komentarze:
Prześlij komentarz