Strony

Chleb orkiszowy z miodem

Mąka orkiszowa jest znacznie bardziej delikatna niż żytnia, z której pochodzi większość moich chlebowych wypieków. Sam chleb jest smaczny, choć jak dla mnie - zbytnio wyczuwalny jest posmak miodu. Miodem to ja wolę smarować wierzch kromki ;)



Składniki:

Zaczyn

50 g zakwasu
75 g mąki orkiszowej (w przepisie typ 700, ja użyłam 1100)
100 ml wody


Ciasto właściwe

275 ml wody
kopiata łyżka miodu
200 g mąki orkiszowej typ 1100
300 g mąki pszennej typ 550 (w oryginale - 500 g orkiszowej)
1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

1. Składniki zaczynu wymieszać i odstawić na 12-24 godzin.

2. Dodać składniki ciasta właściwego, porządnie wymieszać (można użyć miksera).

3. Przykryć ścierką lub folią, odstawić na 2 godziny - do podwojenia objętości ciasta.

4. Ciasto jest dość gęste, ale nie na tyle, by móc formować bochenek. Więc keksówkę (30 cm to trochę za mało - ciasto dosłownie wylewało się z formy - wyrosło jedno anielskie skrzydło) posmarować oliwą, oprószyć otrębami pszennymi. Wlać ciasto, odstawić na 1,5 godziny.

5. Piec w temperaturze 230 stopni przez 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 i piec kolejne 30 minut. Wierzch warto zakryć folią.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails