Sernik piernikowy średnio przypadł mi do gustu - trochę za dużo ciasta, przesadziłam też z ilością skórki kandyzowanej z pomarańczy. Pozytywnie za to zaskoczyła mnie jogurtowa polewa - do wykorzystania w innym serniku :)
Składniki:
Spód:
250 g ciasteczek Digestive
100 g masła
2 łyżeczki przyprawy do piernika
Masa serowa:
500 g twarogu
160 g cukru pudru
4 jajka
1 łyżka suszonej skórki pomarańczowej
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 czubata łyżka budyniu waniliowego
1 cukier waniliowy
Polewa:
150 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka suszonej skórki pomarańczowej
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka soku pomarańczowego
Przygotowanie (okrągła tortownica 18 cm):
1. Ciastka pokruszyć, zalać roztopionym masłem, wyłożyć masą dno i brzegi formy. Włożyć do lodówki na pół godziny.
2. Ser wymieszać z cukrem, dodawać po jednym jajku, potem skórkę pomarańczową, wanilię przyprawę do piernika i budyń.
3. Wlać masę na spód. Piec w temperaturze 180 stopni przez 50 minut.
4. Wymieszać składniki polewy. Wlać na masę serową i piec kolejne15 minut. Wierzch można przykryć folią aluminiową.
5. Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Chłodzić przez kilka godzin w lodówce.
1 komentarze:
Zrobiłam - pycha sernik:) a w domu zapach Bożego Narodzenia:)
Prześlij komentarz