Strony

Sernik piernikowy

Sernik piernikowy średnio przypadł mi do gustu - trochę za dużo ciasta, przesadziłam też z ilością skórki kandyzowanej  z pomarańczy. Pozytywnie za to zaskoczyła mnie jogurtowa polewa - do wykorzystania w innym serniku :)


Składniki:

Spód:
250 g ciasteczek Digestive
100 g masła
2 łyżeczki przyprawy do piernika


Masa serowa:
500 g twarogu
160 g cukru pudru
4 jajka
1 łyżka suszonej skórki pomarańczowej
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 czubata łyżka budyniu waniliowego
1 cukier waniliowy


Polewa:
150 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka suszonej skórki pomarańczowej
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka soku pomarańczowego

Przygotowanie (okrągła tortownica 18 cm):

1. Ciastka pokruszyć, zalać roztopionym masłem, wyłożyć masą dno i brzegi formy. Włożyć do lodówki na pół godziny.

2. Ser wymieszać z cukrem, dodawać po jednym jajku, potem skórkę pomarańczową, wanilię przyprawę do piernika i budyń.

3. Wlać masę na spód. Piec w temperaturze 180 stopni przez 50 minut.

4. Wymieszać składniki polewy. Wlać na masę serową i piec kolejne15 minut. Wierzch można przykryć folią aluminiową.

5. Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Chłodzić przez kilka godzin w lodówce.


1 komentarze:

Kasia pisze...

Zrobiłam - pycha sernik:) a w domu zapach Bożego Narodzenia:)

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails