Strony

Kotlety z kaszy gryczanej z orzechami i sosem pieczarkowym

Kolejny przepis z "Przemytników..." M&M&K Szaciłło (o książce tutaj), trochę zmodyfikowany. I kolejne bardzo smaczne danie wegetariańskie.

IMGP3728

Kto lubi smak kaszanki, ale nie po drodze jest mu z oryginalnym sposobem jej przyrządzania, powinien spróbować kotletów z kaszy gryczanej. Smażona kasza to nowa jakość w menu :)

Składniki:

Kotlety :
200 g kaszy gryczanej (2 woreczki)
12 pieczarek
duża garść orzechów włoskich (ok.50 g)
garść pestek słonecznika (ok. 40-50 g)
1,5 szklanki mąki (w oryginale groszkowej, ale pełnoziarnista także daje radę)

Sos:
15 pieczarek [łącznie z tymi do kotletów - około pół kg]
400-500 g śmietany 12%
szklanka mleka
olej słonecznikowy (5-6 łyżek)
oliwa (3 łyżki)
masło (5 łyżek)
sól 
pieprz do smaku

koperek

Przygotowanie:


1. Początek należy do kotletów: kaszę (nie w woreczkach!) ugotować w dwukrotnej ilości wody (2 kubki, 400-450 ml).

2. Orzechy i pieczarki posiekać, a słonecznik uprażyć na suchej patelni. Pod koniec gotowania do kaszy dodać pieczarki, orzechy, słonecznik i łyżeczkę soli. Zdjąć z gazu.

3. W osobnym naczyniu wymieszać szklankę wody i mąkę - powstała masa powinna mieć konsystencję ciasta naleśnikowego.

4. Do garnka z kaszą wlać ciasto, wymieszać [można też dodać 1 jajko, choć konsystencja ciasta jest odpowiednia do smażeni i kotlety nie rozwalają się].

5. Na patelni rozgrzać olej. Formować kotlety, smażyć z dwóch stron do zarumienienia (5-7 minut).

6. A teraz sos: posiekać pieczarki, wrzucić je na rozgrzaną oliwę. Dodać sól i przyprawy oraz 5 łyżek masła. Po 5 minutach dolać mleko, dusić przez kolejne 10 minut. Po zdjęciu z palnika dolać śmietanę. Podawać z koperkiem.

IMGP3716

2 komentarze:

Karmel-itka pisze...

no, no ;]
też miałam takie kotleciki na obiad.
ale w sosie pieczarkowym ;p

Agnieszka pisze...

w sensie, że w nim pływały? :P

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails