Strony

Bakłażan po indyjsku w tortilli z sosem do kofty z Green Waya

Mam ewidentną słabość do smaków i przypraw z kuchni indyjskiej (co widać np. tu, tu czy tu). Choć ta akurat potrawa jest raczej tą z kategorii fusion: modyfikacja przepisu na bakłażana z książki "Food of India" (z tej strony), owinięcie w tortillę to pomysł własny, a sos zaczerpnięty z Green Waya ;)

4

Ważnym dodatkiem jest sos. Kofta to moje ulubione dane w Green Wayu. Ale matko (i córko), ile się tego przepisu naszukałam w sieci! W końcu chyba jakiś eks pracownik się był zlitował i recepturę zdradził. Od razu uprzedzam, że smak, który jest wynikiem przepisu, jest bardziej ostry, niż sos, który podawany jest w Green Wayu. Ale smakuje baaaardzo podobnie :)


Składniki:


2 małe bakłażany lub 1 duży (ok. 700 g)
3 łyżki oleju
1 drobno posiekana cebula
2 łyżeczki imbiru lub starty kawałek świeżego (3 cm)
6 ząbków czosnku
1 łyżeczka suszonego kopru
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżka stołowa kolendry (najlepiej mielonej, do kupienia np. w Kuchniach Świata)
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (lub chilli)
1 łyżeczka soli
puszka pomidorów

Sos jak do kofty w Green Wayu:

25 ml oleju
75 ml koncentratu pomidorowego
25 ml wiórków kokosowych
łyżeczka soku z cytryny
0,5 l śmietanki słodkiej 18%
1/2 łyżeczki pieprzu
1,5 łyżeczki imbiru w proszku
1,5 łyżeczki mielonego kminku
płaska łyżeczka chilli/pieprz cayenne
1,5 łyżeczki kolendry (najlepiej mielonej)
płaska łyżeczka soli

4-6 placków do tortilli

5


Przygotowanie:

1. Na oleju przez 10 minut smażyć cebulę (na małym ogniu), aż zbrązowieje (ale się nie przypali :)). W tym czasie pokroić bakłażany na kilku centymetrowe kawałki.

2. Dodać do woka imbir i czosnek, koper i kminek*. Gotować przez około 2 minuty, aż imbir i czosnek będą miękkie.

3. Dodać pozostałe przyprawy i pozostawić na ogniu przez 30 sekund.

4. Kawałki bakłażana dokładnie wymieszać z przyprawami.

5. Dodać pomidory, wymieszać i dusić przez około 15 minut.

6. Sos przygotowywać w wysokim garnku, bo będzie pryskać: na rozgrzanym oleju na krótko (5-7 sekund) zarumienić wiórki, po zdjęciu z gazu dodać koncentrat pomidorowy i sok z cytryny - wrócić na palnik i gotować na bardzo małym ogniu przez około 2 minuty. Dodać pozostałe przyprawy i śmietankę. Pozostawić na małym ogniu do zgęstnienia. Na koniec dodać sól

7. Na tortillę nałożyć 3-4 łyżki warzyw, zawinąć w kopertę**, polać sosem. Podawać z surówkami lub bez ;).

3 

*gdy nie mam korzenia imbiru, robię w osobnym małym naczyniu mieszankę przypraw, a do woka po cebuli wrzucam tylko czosnek, a potem wszystkie przyprawy razem
 **można też przed polaniem zapiec w piekarniku przez 10 minut

2 komentarze:

Trzcinowisko pisze...

O! Ja się na to pisze!
Uwielbiam bakłażany!

Marta pisze...

W końcu poznałam tajemnicę sosu z green waya, który w ciągu tygodnia jem z koftą przynajmniej raz :)

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails