Strony

Zielona sałatka

Nic nadzwyczajnego, ale niezastąpiona jako lekki (lojalnie uprzedzam, że konsumpcja pochłania mniej więcej połowę kalorii zawartych w sałatce ;)), szybki i treściwy posiłek. Chciałoby się powiedzieć, że to danie typu "z niczego" czy też "ze wszystkiego, co jest". Ale jednak nie do końca, bo elementem programu obowiązkowego jest sałata. Pozostałe składniki w miarę dowolne: zamiast wędzonego łososia może być  inna ryba, feta, jajko czy kurczak. Warto pamiętać o sezamie i słoneczniku - jako "posypka" naprawdę  pozytywnie wpływają na smak.


Kluczowa sprawa to sos; tutaj staram się odtworzyć bardzo dobry sos miodowo-musztardowy, serwowany w fabryce ;).

Składniki na 1 porcję - duży talerz:

3 liście sałaty lodowej
garść rukoli
20-25 g wędzonego łososia
1 pomidor
5-6 zielonych oliwek
1 łyżeczka sezamu
1 łyżeczka łuskanego słonecznika
Kiełki - lucerna, słonecznik i fasolka mung (domowa fabryka ziela)

Sos:
 2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka wody
1/2 łyżeczki miodu
1/2 łyżeczki musztardy
1/2 łyżeczki octu balsamicznego
1/2 łyżeczki soku z cytryny


Przygotowanie:

1. Przygotować sos - składniki wymieszać, odstawić na pół godziny, celem "przegryzienia się".

2. Sałatę porwać na małe kawałki, ułożyć na talerzu.

3. Ułożyć składniki podstawowe: pokrojone pomidory, kawałki łososia, oliwki + co tam jeszcze lodówka zaproponuje.

4. Posypać słonecznikiem i sezamem.

5. Polać sosem, posypać kiełkami.


3 komentarze:

pinkcake pisze...

A możesz mi podesłać trochę?
Dziękuję, że się przyłączyłaś do akcji:)

Agnieszka pisze...

pincake: o, na wynos też się sprawdza :)

Kalejdoskop Smaków pisze...

Bardzo lubie takie sałatki, szczególnie z kiełkami :)

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails